پروتز دندان چیست؟

پروتز دندان کودکان جایگزین مناسبی برای دندان های از دست رفته یا ترمیم دندان های آسیب دیده است. دندان از دست رفته می تواند بر توانایی جویدن شما تأثیر بگذارد و خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد. دندان از دست رفته می تواند بر سلامت استخوان فک تأثیر بگذارد و دندان های دیگر را در معرض خطر قرار دهد.

انواع مختلفی از پروتزهای دندانی مانند روکش ها، ایمپلنت دندان و پروتز های متحرک از جمله دندان مصنوعی کامل یا جزئی وجود دارد که در صورت نیاز می توان آنها را از دهان خارج کرد.

انواع پروتز دندان در کودکان

در این مقاله، پنج نوع مختلف پروتز دندان را بررسی می‌کنیم تا بتوانید با دندانپزشک خود در مورد اینکه کدام یک برای شما بهترین است، مشورت کنید.

1- روکش های دندانی

روکش دندان یک پوشش جدید برای دندان های آسیب دیده است. روکش‌ها راه‌حل‌های بلندمدت خوبی برای دندان‌هایی هستند که ممکن است در اثر حوادث مختلفی، شکسته یا ترک خورده باشند و راه را برای ورود میکروب ها و آلودگی های متعددی باز می کند. اما طبق یک مطالعه در سال 2018 در مجله دندانپزشکی، دندان هایی که نیاز به ترمیم قابل توجهی دارند در معرض خطر بسیار بیشتری نسبت به شکست دندان هستند.

گذاشتن یک تاج دندان اغلب مستلزم دو قرار ملاقات در کلینیک دندانپزشکی است. در یک فرآیند معمول برای روکش دندان، دندانپزشک اقدامات زیر را انجام می دهد:

  • یک قالب نرم از دندان هایتان تهیه می کنند.
  • هرگونه حفره در دندان آسیب دیده را پر می کنند (در صورت لزوم).
  • دندان را کوتاه تر کرده تا برای دریافت روکش آماده شود.
  • در حالی که روکش دائمی در آزمایشگاه ساخته می شود، یک روکش موقت روی دندان قرار می گیرد.
  • پس از چند هفته، یک تاج دائمی که در محل موردنظر، قرار می دهند.

برخی از کلینیک های دندانپزشکی، ممکن است روکش دندان را در همان روز مراجعه بسازند و تاج دندان را در همان جلسه روی دندان قرار دهند.

تاج ها یک راه حل نسبتا دائمی برای مشکلات دندان در نظر گرفته می شوند. هنگامی که یک تاج در جای خود قرار می گیرد، حدود 5 الی 15 سال یا حتی بیشتر در صورت نگهداری صحیح، دوام میاورد. شما باید مانند هر دندان دیگری از روکش دندان خود مراقبت کنید و آن ها را با استفاده از مسواک و نخ دندان تمیز کنید.

تاج دندان ممکن است به مرور زمان ترک بخورد یا چسب مخصوصی که آن را در جای خود نگه می دارد، شل شود. در اینجور مواقع توصیه می شود در اسرع وقت به دندانپزشکی مراجعه کنید زیرا دندان های آسیب دیده به باکتری ها اجازه دهند تا وارد دندان شوند و دندان را عفونی کنند.

2- ایمپلنت دندان

یکی از گزینه های جایگزینی دندان از دست رفته، ایمپلنت دندان است. این نوع پروتز در استخوان فک قرار می گیرد و با تشکیل مواد استخوانی جدید در اطراف آن، در جای خود ثابت می شود.

برای کاشت ایمپلنت دندان معمولا مراحل زیر را انجام می دهند:

  • ابتدا یک ایمپلنت (یک پایه پیچ مانند از جنس تیتانیوم) در استخوان فک قرار می گیرد.
  • دندانپزشک یک اباتمنت که تاج را نگه می دارد روی پایه ایمپلنت، اضافه می کند. اگر ابتدا نیاز به ترمیم استخوان برای کاشت ایمپلنت داشته باشید، چند ماه بعد اباتمنت اضافه خواهد شد.
  • روکشی به اباتمنت چسبانده می شود که با دندان های اطراف مطابقت داشته باشد.

ایمپلنت ها معمولاً گزینه هایی بادوامی هستند که می توانند تأثیر مثبتی بر کیفیت زندگی داشته باشند.

اما در حالی که ایمپلنت‌ها به طور گسترده‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند، می‌توانند برخی از عوارض مکانیکی، فنی و بیولوژیکی داشته باشند، مانند شل شدن پایه ایمپلنت، شکستن تاج، عوارض نادر در بافت نرم یا استخوان های اطراف ایمپلنت و …

تصمیم برای انتخاب ایمپلنت یا پروتز ممکن است به هزینه و اینکه آیا استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت وجود دارد یا نه و نظر متخصص ایمپلنت، بستگی دارد.

3- بریج دندان

هنگامی که یک یا چند دندان از بین بروند، بریج دندان گزینه ای بین دندان مصنوعی و ایمپلنت است. همانطور که از نام آن مشخص است، بریج دندان برای پر کردن شکافی است که در اثر از دست دادن دندان ها ایجاد می شود، مورد استفاده قرار می گیرد.

بریج دندان معمولاً در دو انتهای شکاف به دندان‌های طبیعی متصل می‌شود و ممکن است از یک یا چند دندان مصنوعی به نام پونتیک ساخته شود. در برخی موارد، برای امنیت و ثبات بیشتر، ممکن است یک پل دندان به ایمپلنت متصل شود.

بریج دندان اغلب از جنسی ساخته می شود که شبیه دندان های طبیعی به نظر برسد و باید مرتباً مسواک زده و نخ دندان بکشید تا تغییر رنگ ندهد و دچار پوسیدگی نشود. ممکن است برای کشیدن نخ دندان بین پل و لثه، ابزار کمکی مخصوص نخ دندان لازم داشته باشید.

روند معمولی برای گرفتن پل یا بریج دندان به شکل زیر است:

در اولین ملاقات، دندان هایی که بریج دندان روی آن ها قرار می گیرد و در دو طرف بریج تراشیده می شوند تا بتوان قالب بریج دندان ساخته شود و بریج روی آن قرار بگیرد. یک پل موقت ممکن است صرفا برای پر کردن شکاف ساخته شود در حالی که یک پل دائمی ظرف چند هفته ساخته می شود.

در مراجعه دوم به کلینیک، پل دائمی در جای خود نصب می شود. هر گونه تنظیمات جزئی لازم، انجام می شود تا پل دندان طبیعی تر به نظر برسد و به شکل طبیعی با آن بتوانید کار کنید. سپس پل در جای خود تثبیت می شود. یک پل و بریج که به خوبی ساخته شده باشد، می تواند چندین دهه دوام بیاورد، اما 5 الی 15 سال انتظار معقولی از طول عمر بریج دندان است.

4- دندان مصنوعی

پروتزهای مصنوعی، دندان هایی هستند که به خوبی روی لثه ها قرار می گیرند و مانند دندان های طبیعی به نظر می رسند و عمل می کنند، به آنها دندان مصنوعی نیز گفته می شود.

میزان از دست دادن دندان و ترجیح شما به تعیین بهترین نوع دندان مصنوعی برای شما کمک می کند. رایج ترین انواع دندان مصنوعی عبارتند از:

  • پروتزهای کامل، جایگزین همه دندان‌های شما می‌شوند و باید روزانه؛ برای تمیز کردن آن‌ها را برداشته و بعد از تمیز کردن مجددا در محل خود قرار دهید.
  • پروتزهای جزئی متحرک، جایگزین برخی از دندان های شما می شود، نه همه آنها.
  • پروتزهای جزئی ثابت به عنوان پل های تحت حمایت ایمپلنت نیز شناخته می شوند.
  • پروتزهای نگهدارنده ایمپلنت روی ایمپلنت ها چسبانده می شوند، اما باید روزانه برای تمیز کردن برداشته شوند.
  • نوع دیگری از دندان مصنوعی فلیپر نام دارد. اینها پروتزهای جزئی موقتی هستند که جایگزین یک یا دو دندان می شوند. آنها از موادی با دوام کمتر نسبت به پروتزهای پارسیل معمولی ساخته شده اند زیرا برای مدت کوتاهی مورد استفاده قرار می گیرند.

مراحل قرارگیری روکش دندان در کودکان

روکش ها می توانند با پوشاندن آنها با پوسته ای نازک و طبیعی به بهبود رنگ و ظاهر دندان های طبیعی کمک کنند. روند معمولی برای گرفتن روکش در اینجا آمده است:

  • دندانپزشک مینای دندان های شما را ساییده و قالبی از دندان های شما می گیرد.
  • با استفاده از قالب، تکنسین های آزمایشگاهی روکش های شما را از پرسلن یا مواد کامپوزیت رزین می سازند. این روند ممکن است چند هفته طول بکشد.
  • سپس روکش ها به دندان شما چسبانده می شوند. از نور ماوراء بنفش برای سفت شدن سریع مواد کامپوزیتی استفاده می شود که روکش ها را به دندان های شما متصل نگه می دارد.
  • برای حمایت از روکش باید دندان های نسبتا سالمی داشته باشید. ونیرها می توانند 10 تا 15 سال قبل از نیاز به تعویض، دوام داشته باشند.

مزایای استفاده از پروتز دندان  در کودکان چیست؟

پروتز دندان دارای مزایای مفید زیر است:

  1. بهبود ظاهر دندان ها، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس
  2. توانایی جویدن شما را بهبود می بخشد و به شما امکان می دهد از یک رژیم غذایی سالم استفاده کنید
  3. حمایت از سلامت و استحکام استخوان فک، حمایت از استحکام سایر دندان ها
  4. محافظت در برابر بیماری لثه که می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی شود

چه زمانی باید به دندانپزشک  کودکان برای پروتز مراجعه کنم؟

اگر به تازگی دندانی را از دست داده اید یا مدتی است دندان خود را از دست داده اید، در اسرع وقت به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید. یک دندان از دست رفته می تواند منجر به از دست دادن استخوان اطراف دندان نیز شود و خطر بیماری لثه را افزایش دهد.

هر دو می توانند بر سلامت کلی دهان شما تأثیر بگذارند. هرچه بیشتر منتظر بمانید، آسیب گسترده تر و غیرقابل درمان می شود.

سایر علائمی که باید با دندانپزشک خود درمیان بگذارید؛ عبارتند از:

  • دندان ترک خورده، تراشیده یا شکسته شده است
  • خونریزی یا درد لثه
  • حساسیت یا درد دندان
  • هر چیزی در مورد رنگ یا ظاهر دندان ها که شما را آزار می دهد

قیمت پروتز دندان در کودکان

قیمت پروتز دندان  در کودکان ممکن است بسته به عوامل مختلفی مانند محل جغرافیایی، تخصص دندانپزشک، نوع و مواد استفاده شده در پروتز، تعداد دندان‌های مورد نیاز و سطح پیچیدگی درمان متفاوت باشد. همچنین، هزینه‌ها ممکن است بین دندانپزشکان مختلف نیز متفاوت باشد.

فرق بین پروتز دندان و ایمپلنت

به طور کلی، فرق اصلی بین پروتز دندان و ایمپلنت در روش جایگزینی دندان‌های گم شده و همچنین مواد و روش‌های استفاده شده است.

  1. روش جایگزینی:

   – پروتز دندان: در پروتز دندان، دندان مصنوعی به کمک موادی مانند پلیمرها یا فلزات ساخته می‌شود و به دندان‌های مجاور پروتز متصل می‌شود یا بر روی بافت‌های لثه قرار می‌گیرد.

   – ایمپلنت: در ایمپلنت، یک پیچ یا مهره فلزی (ایمپلنت) جایگزین دندان طبیعی در استخوان فک می‌شود و با استخوان متصل می‌شود. سپس دندان مصنوعی (کرون) روی ایمپلنت قرار می‌گیرد.

  1. مواد استفاده شده:

   – پروتز دندان: پروتزهای دندانی معمولاً از موادی مانند پلیمرها (مثل آکریلیک) یا فلزات (مثل آلیاژهای آهنی یا تیتانیوم) ساخته می‌شوند.

   – ایمپلنت: ایمپلنت‌ها معمولاً از مواد بیوسازگار مانند تیتانیوم ساخته می‌شوند که قابلیت اتصال و تراکم با استخوان را دارند.

  1. استفاده طولانی‌مدت:

   – پروتز دندان: پروتزهای دندانی عموماً قابل تعویض هستند و معمولاً نیاز به تعویض و نگهداری منظم دارند.

   – ایمپلنت: ایمپلنت‌ها به عنوان جایگزین دندان طبیعی عمل می‌کنند و به طور دائمی در استخوان فک جایگزین می‌شوند. آنها قابلیت تحمل فشار و استفاده مانند دندان طبیعی را دارند و معمولاً دارای عمر طولانی‌تری نسبت به پروتزهای دندانی هستند.

پروتز دندان متحرک

پروتز دندان متحرک یا پروتز دندان قابل تعویض یک نوع پروتز دندان است که به دندان‌های مجاور یا بافت‌های لثه متصل می‌شود و قابلیت تعویض و خارج کردن آن را دارد. این نوع پروتز دندان برای جایگزینی دندان‌های گم شده یا آسیب دیده استفاده می‌شود.

پروتز دندان متحرک شامل قسمت‌های زیر است:

پلاک یک پایه پلاستیکی است که دندان‌های مصنوعی را نگه می‌دارد.

دندان‌های مصنوعی درون پلاک قرار می‌گیرند و شباهتی به دندان‌های طبیعی دارند

پروتز دندان متحرک با استفاده از قوس‌های فلزی یا پلاستیکی و همچنین کروک‌ها و کلیپس‌ها به دندان‌های مجاور یا بافت‌های لثه متصل می‌شود تا در موقعیت خود بماند.

برخی از پروتزهای دندان متحرک شامل ضمیمه‌های لثه هستند که به شکل و رنگ بافت‌های لثه و دندان‌های طبیعی شباهت دارند و به طور ظاهری طبیعی تر به نظر می‌رسند.

انواع پروتز دندان

پروتزهای دندان می‌توانند در انواع مختلفی و با استفاده از مواد و روش‌های متنوعی تهیه شوند. در زیر، به برخی از انواع رایج پروتزهای دندان اشاره خواهیم کرد:

1- پروتز دندان متحرک:

پروتز کامل (پروتز کامل دندان): این پروتزها برای جایگزینی تمام دندان‌های گم شده در یک فک استفاده می‌شوند. آنها شامل پلاک، دندان‌های مصنوعی و سیستم‌های نگهدارنده هستند که با دندان‌های باقیمانده یا بافت‌های لثه متصل می‌شوند.

   – پروتز جزئی (پارسیال دندان): این پروتزها برای جایگزینی یک یا چند دندان گم شده استفاده می‌شوند. آنها شامل پلاک، دندان‌های مصنوعی و اتصالات نگهدارنده به دندان‌های مجاور می‌شوند.

   – پروتز دندان موقت: این نوع پروتزها برای استفاده موقتی در طی فرآیندهای درمانی مانند ایمپلنت‌ها یا پروتزهای دائمی استفاده می‌شوند.

2- پروتز دندان ثابت:

   – ایمپلنت دندان: در ایمپلنت دندان، پیچ یا مهره‌ای فلزی (ایمپلنت) در استخوان فک جایگزین دندان طبیعی قرار می‌گیرد و سپس دندان مصنوعی (کرون) بر روی ایمپلنت قرار می‌گیرد.

   – پل دندانی: پل دندانی یک پروتز ثابت است که با استفاده از دندان‌های مصنوعی به دندان‌های مجاور متصل می‌شود و در مکان دندان‌های گم شده قرار می‌گیرد.

   – کاشت تاج و پل: در این روش، تاج‌های دندانی مصنوعی به دندان‌های مجاور یا ایمپلنت‌ها متصل می‌شوند و پل دندانی را در مکان دندان‌های گم شده قرار می‌دهند.

3- پروتزهای دندان خمیر دندانی:

   – ونیر دندان: ونیرها لایه‌های باریکی از مواد مانند پورسلن، پورسلین، یا کامپوزیت هستند که روی سطح جلویی دندان‌ها قرار می‌گیرند تا شکل، رنگ و ظاهر دندان‌ها را بهبود دهند.

   – لمینیت دندان: لمینیت‌ها نیز لایه‌های باریکاز مواد مشابه و بر روی سطح جلویی دندان‌ها قرار می‌گیرند، اما نسبت به ونیرها باریک‌تر هستند و از دندان کمتری باز می‌برند.

4- پروتزهای دندان‌های صنعتی:

– پروتزهای دندان‌های صنعتی عموماً در مواردی مانند فیلم‌ها، نمایشگاه‌ها یا استفاده موقت بعد از فاجعه‌های طبیعی مورد استفاده قرار می‌گیرند. آنها معمولاً از موادی مانند پلاستیک، فلز، چوب یا شیشه ساخته می‌شوند و برای تغییر شکل دهی به ظاهر دندان‌ها استفاده می‌شوند.

متخصص پروتز دندان کودک

به علاوه، تکنولوژی‌های پیشرفته‌تری نیز در حال توسعه هستند که می‌تواند بهبود قابلیت‌ها و ظاهر پروتزهای دندان را به ارمغان آورد، مانند پروتزهای دندان سه‌بعدی چاپ شده با استفاده از فناوری چاپ سه‌بعدی و مواد نوین متخصص پروتز دندان یک پزشک دندانپزشک است که در حوزه طراحی، تهیه و اعمال پروتزهای دندان تخصص دارد. این تخصصی در حوزه ترمیمی و جراحی دندان‌ها و بافت‌های لثه فعالیت می‌کند و برای ارائه راهکارهای جایگزین برای دندان‌های گم شده، آسیب دیده یا تضعیف شده مسئولیت دارد.

متخصص پروتز دندان مسئول انجام ارزیابی بالینی، برنامه‌ریزی و طراحی پروتزهای دندان است. او یک تشخیص دقیق از وضعیت دندان‌ها و بافت‌های اطراف را بررسی می‌کند و با توجه به نیازهای بیمار، پروتز مناسب را تعیین می‌کند. این شامل تهیه انواع پروتزهای دندان متحرک و ثابت می‌شود، از جمله پروتزهای کامل، جزئی، ایمپلنت دندان، پل دندانی، ونیرها و لمینیت‌ها.

پروتز دندان چیست؟

پروتز دندان یک روش درمانی است که برای جایگزینی دندان‌های گم شده، آسیب دیده یا تضعیف شده استفاده می‌شود. هدف اصلی پروتز دندان، بازسازی و بهبود عملکرد دندان‌ها و استحکام دستگاه دندانی است.

پروتز دندان می‌تواند به صورت متحرک یا ثابت باشد. در پروتزهای دندان متحرک، پروتزها به دندان‌های باقیمانده یا بافت‌های لثه متصل می‌شوند و قابل خارج و نصب هستند. انواعی از پروتزهای دندان متحرک شامل پروتز کامل (پروتز کامل دندان) و پروتز جزئی (پارسیال دندان) است.

پروتزهای دندان ثابت، به عنوان جایگزینی دائمی برای دندان‌های گم شده عمل می‌کنند. این نوع پروتزها شامل ایمپلنت دندان، پل دندانی و پروتزهای دندان‌های خمیر دندانی مانند ونیرها و لمینیت‌ها می‌شوند.

پروتزهای دندان معمولاً از موادی مانند پورسلن، پورسلین، فلز، کامپوزیت و پلاستیک ساخته می‌شوند. این مواد بر اساس نیازها و موقعیت بیمار استفاده می‌شوند. هدف از استفاده از پروتزهای دندان، بهبود ظاهر دندان‌ها، افزایش توانایی جویدن و گفتگو، بازگشت به عملکرد طبیعی دندان‌ها و افزایش راحتی و رضایت بیماران است.

پروتز دندان ثابت

پروتز دندان ثابت یک روش درمانی است که برای جایگزینی دندان‌های آسیب دیده یا تضعیف شده استفاده می‌شود. در این روش، پروتزها به صورت دائمی و ثابت در دهان بیمار نصب می‌شوند و قابل خارج و نصب نیستند.

این نوع پروتزها شامل موارد زیر می‌شوند:

در این روش، یک پیچ یا مهره فلزی به عنوان جایگزین ریشه دندان گم شده در استخوان فک نصب می‌شود. پس از بهبود استخوان و ثبات ایمپلنت، یک پروتز دندان مصنوعی (معمولاً تاج دندان) بر روی ایمپلنت قرار می‌گیرد. ایمپلنت دندان به عنوان یک راهکار بسیار قوی و پایدار برای جایگزینی دندان‌های گم شده شناخته می‌شود.

پل دندانی به عنوان یک پروتز ثابت استفاده می‌شود برای جایگزینی یک یا چند دندان گم شده. در این روش، دندان‌های سالم و باقیمانده در هر طرف دندان‌های گم شده (دندان‌های پیلار) به عنوان ستون‌ها (آبتمنت) استفاده می‌شوند و دندان‌های مصنوعی (تاج‌ها) به عنوان اتصالات بین دندان‌های پیلار قرار می‌گیرند.

ونیرها و لمینیت‌ها پروتزهایی هستند که برای بهبود ظاهر و رنگ دندان‌ها استفاده می‌شوند. ونیرها و لمینیت‌ها به صورت پوسته‌های نازک و سفیدتری که بر روی سطح جلویی دندان‌ها قرار می‌گیرند، ساخته می‌شوند. این پروتزها معمولاً از مواد پرسلن یا رزین کامپوزیت تهیه می‌شوند و به دندان‌های اصلی چسبانده می‌شوند.

پروتزهای دندان ثابت نیازمند بررسی و برنامه‌ریزی دقیق توسط متخصص پروتز دندان است. او بر اساس وضعیت دندان‌ها و نیازهای بیمار، پروتز مناسب را تعیین کرده و فرآیند طراحی، ساخت و نصب پروتز را انجام می‌دهد.

پروتز دندان ژله ای

پروتز دندان ژله‌ای (یا پروتز دندان انعطاف‌پذیر) یک نوع پروتز دندان است که از مواد انعطاف‌پذیر و ژله‌ای ساخته می‌شود. این نوع پروتز دندان معمولاً برای جایگزینی دندان‌های عقبی (پسیو) به کار می‌رود. در مقابل، پروتز دندان سخت (مثل پروتز دندان‌های کامل) برای جایگزینی دندان‌های جلویی (آکتیو) استفاده می‌شود.

پروتز دندان ژله‌ای از پلیمرهای انعطاف‌پذیر مانند پلی‌متیل متاکریلات تهیه می‌شود. این مواد استحکام و انعطاف‌پذیری لازم را برای پروتز دندان فراهم می‌کنند. پروتز دندان ژله‌ای به شکل دقیق دندان‌ها و بافت‌های اطراف آنها ساخته می‌شود تا به صورت دقیق به دهان شما سازگار باشد.

مزایای استفاده از پروتز دندان ژله‌ای عبارتند از:

پروتز دندان مصنوعی

پروتز دندان مصنوعی یک روش درمانی است که برای جایگزینی دندان‌های گم شده یا تضعیف شده استفاده می‌شود. این پروتزها به عنوان دندان‌های مصنوعی ساخته می‌شوند و بر روی لثه یا استخوان فک قرار می‌گیرند.

پروتزهای دندان مصنوعی ممکن است شامل موارد زیر باشند:

این نوع پروتز دندان مصنوعی برای جایگزینی تمام دندان‌های فک بالا و پایین استفاده می‌شود. پروتز کامل شامل دندان‌های مصنوعی است که بر روی یک قالب آکریلیک قرار می‌گیرند و توسط بافت‌های لثه و استخوان فک نگهداری می‌شوند.

این نوع پروتز دندان مصنوعی برای جایگزینی یک یا چند دندان گم شده استفاده می‌شود. پروتز جزئی شامل دندان‌های مصنوعی است که به وسیله پیچ‌ها، کروچه‌ها یا پروتزهای معادل به دندان‌های باقیمانده متصل می‌شوند.

این نوع پروتز دندان مصنوعی برای جایگزینی دندان‌های گم شده استفاده می‌شود و قابلیت خارج و نصب دارند. پروتزهای متحرک می‌توانند شامل پروتز کامل متحرک و پروتز جزئی متحرک باشند. این پروتزها معمولاً به وسیله قالب آکریلیک و اتصالات و قابلیت تنظیم برای راحتی و ثبات بیشتر ساخته می‌شوند.

پروتز دندان فک بالا

پروتز دندان فک بالا یک روش درمانی است که برای جایگزینی دندان‌های آسیب دیده در فک بالا استفاده می‌شود. این نوع پروتز دندان مصنوعی، به عنوان پروتز کامل فک بالا نیز شناخته می‌شود. هدف اصلی این پروتز، بازسازی قابلیت کشیدن، چِسباندن و جویدن غذاها را در فک بالا برطرف کند و به بیمار امکان صحبت، لبخند زیبا و طبیعی را بدهد.

پروتز دندان فک بالا معمولاً شامل یک قالب آکریلیک یا پروتزهای متحرک می‌شود که بر روی بافت‌های لثه و استخوان فک بالا قرار می‌گیرد. پروتز دندان مصنوعی در فک بالا ممکن است شامل دندان‌های مصنوعی، قالب آکریلیک، و اتصالات مختلفی باشد که برای نگهداری پروتز در محل قرارگیری استفاده می‌شوند.

برای نصب پروتز دندان فک بالا، خطوات زیر را معمولاً دنبال می‌کنند:

فلیپر دندان چیست؟

فلیپر دندان (Flipper Denture) نوعی پروتز دندان مصنوعی است که برای جایگزینی دندان‌های آسیب دیده یا از بین رفته  در دهان استفاده می‌شود. این نوع پروتز دندان معمولاً به عنوان یک پروتز موقت استفاده می‌شود و برای کسانی مناسب است که نیاز به یک راه حل موقت برای جایگزینی دندان‌های گم شده دارند، مانند زمانی که منتظر ترمیم دندان‌های دائمی هستند.

فلیپر دندان معمولاً از پروتزهای جزئی ترکیبی تشکیل شده است. این پروتز شامل بخشی از پروتز آکریلیکی است که به فک متصل می‌شود و دندان‌های مصنوعی در آن جایگزین دندان‌های گم شده می‌شوند. فلیپر دندان می‌تواند به شکل‌های مختلفی طراحی شود، از جمله فلیپر دندان تک دندانه که فقط یک دندان را جایگزین می‌کند، یا فلیپر دندان چند دندانه که چندین دندان را جایگزین می‌کند.

عوارض پروتز دندان چیست؟

استفاده از پروتز دندان ممکن است با برخی عوارض همراه باشد. این عوارض ممکن است در مواردی که پروتز نامناسب باشد، نادرست تنظیم شده باشد یا مراقبت و نگهداری مناسب انجام نشود بیشتر شدیدتر باشند. برخی از عوارض معمول پروتز دندان عبارتند از:

مزایای پروتز دندان

پروتز دندان، به عنوان روشی برای جایگزینی دندان‌های گمشده و بهبود عملکرد دهان و ظاهر آن، دارای مزایای زیادی است. برخی از مزایای اصلی پروتز دندان عبارتند از:

آیا غذا خوردن با پروتز دندانی سخت است؟

غذا خوردن با پروتز دندانی معمولاً سختی ندارد. در واقع، پروتز دندان منظم و کامل به شما امکان می‌دهد غذاها را به خوبی جویده و به راحتی بخورید. با این حال، در ابتدا ممکن است کمی عادت کردن به پروتز دندانی جدید داشته باشید و در اولین مرتبه‌ها نیاز به تمرکز بیشتری برای خوردن داشته باشید.

مراقبت از پروتز دندان

مراقبت درست از پروتز دندان می‌تواند به طول عمر و کارایی آن کمک کند. در زیر تعدادی از راه‌های مراقبت از پروتز دندان را برای شما آورده‌ایم:

  1. بهداشت دهان: همانند دندان‌های طبیعی، پروتز دندان نیز نیاز به تمیزی منظم دارد. دندان‌های مصنوعی را صبح و شب قبل از خواب و پس از هر وعده غذایی با یک مسواک نرم و خمیر دندان تمیز کنید. همچنین، می‌توانید از آب دهان ضد عفونی کننده استفاده کنید تا باکتری‌ها را کنترل کنید و بوی نامطبوع را از بین ببرید.
  2. نگهداری مناسب: پروتز دندان را در زمان‌هایی که از آن استفاده نمی‌کنید، در آب یا محلول شستشوی خاصی که توسط دندانپزشکتان توصیه شده است، قرار دهید. این کار به حفظ رطوبت و جلوگیری از تغییر شکل پروتز کمک می‌کند.
  3. جلوگیری از ضربه‌ها: سعی کنید ضربات قوی به پروتز دندان را جلوگیری کنید. این ضربات ممکن است باعث شکستن یا آسیب به پروتز شوند. در ورزش‌های حرکتی یا ورزش‌های تماسی، از محافظ دندان استفاده کنید.
  4. مراجعه منظم به دندانپزشک: پروتز دندان را به صورت منظم و به دندانپزشک خود نشان دهید. دندانپزشک می‌تواند پروتز را بررسی کند و در صورت نیاز تنظیمات و تعمیرات لازم را انجام دهد.
  5. اجتناب از مواد مضر: بهتر است از موادی مانند قند، تنباکو، قهوه و نوشیدنی‌های گازدار پرهیز کنید. این مواد می‌توانند به رنگ پروتز دندان آسیب برسانند و آن را لکه دهند.
  6. تعویض پروتز دندان: در صورت لزوم، پروتز دندان را طبق توصیه دندانپزشک خود تعویض کنید. پروتز دندان‌ها معمولاً با گذشت زمان و به دلیل فرسایش و استفاده ممکن است نیاز به تعویض داشته باشند.

سخن آخر

برای یافتن راه حل مناسب برای نیازهای دندانی خود به کلینیک دندانپزشکی رایان مراجعه کنید و تصمیم بگیرید که بهترین راه حل برای سلامتی دندان های شما متناسب با بودجه موردنظرتان چیست؟