مسواک زدن دندانهای کودکان مهم است و برای حفظ بهداشت دهان و پیشگیری از بیماریهای دندانی بسیار ضروری است. به طور کلی، در انتخاب مسواک مناسب برای کودکان، به عواملی مانند سن، اندازه دهان، نرمی موها، دسته و طرح دقت کنید. همچنین، مهم است که مسواک را در بازههای زمانی مناسب تغییر داده و به تاریخ انقضای آن توجه کنید. برای راهنمایی دقیقتر، میتوانید با پزشک دندانپزشک کودکان و اطفال مشورت کنید.
مراحل مسواک زدن کودکان
استفاده از مسواک مناسب:
از مسواکهایی با سر نرم و کوچک برای کودکان استفاده کنید. مسواکهایی با سرهای شکل دایرهای یا سری که بر روی انگشت قرار میگیرند و با حرکتهای گرداننده مسواک زده میشوند، برای کودکان مناسب هستند.
استفاده از مقدار مناسب از خمیر دندان:
برای کودکان زیر ۳ سال، از مقدار کوچکی از خمیر دندان (حدود گنجایش یک دانه عدس) استفاده کنید. در سنین بالاتر، میتوانید مقداری بیشتر از خمیر دندان (حدود گنجایش یک دانه بزرگ عدس) بر روی مسواک بگذارید.
نحوه مسواک زدن:
کودک را در صندلی یا در زمین بنشانید و سر وصورتش را با آرامی نگه دارید. سپس به آرامی مسواک را بر روی دندانها قرار داده و با حرکات گرداننده و برقراری فشار کم، دندانها را تمیز کنید. مسواک زدن باید حداقل دو دقیقه طول بکشد.
تمیز کردن هر دندان به طور جداگانه:
مسواک زدن هر دندان به طور جداگانه و با حرکات بالا به پایین و از جلو به عقب انجام شود. توجه کنید که دندانهای عقل (دندانهای سوم) کودک در خلف دهان هستند و نیاز به توجه ویژه دارند.با مراقبت از دندان کودک میتوانید جلوی پوسیدگی دندان را بگیزید.
استفاده از مسواک دندان الکتریکی (اختیاری):
برای کودکانی که توانایی استفاده از مسواک دستی را ندارند یا علاقهای به آن ندارند، میتوان از مسواک دندان الکتریکی استفاده کرد. این نوع مسواکها معمولاً برای کودکان بزرگتر مناسبتر هستند.
تشویق و مثال زدن:
برای تشویق کودک به مسواک زدن، بهتر است به عنوان مثالی خوب، شما هم همزمان با کودک مسواک خود را بزنید و به او نشان دهید که این یک فعالیت رسلام، متأسفانه به علت محدودیتهای فعلی من، قادر به ارائه تصاویر و اشکال نیستم.
مسواک زدن کودکان چه کمکی به کمتر شدن پوسیدگی می کند؟
مسواک زدن کودکان به طور منظم و صحیح میتواند به کاهش پوسیدگی دندان کمک کند. در ادامه توضیح میدهم که چگونه مسواک زدن میتواند این تاثیر را داشته باشد:
پاکسازی باکتریها:
مسواک زدن منظم به کودکان کمک میکند تا باکتریها و مواد غذایی روی دندانها و لثهها را تمیز کنند. این باعث کاهش شانس تشکیل پوسیدگی دندان کودک میشود، زیرا باکتریها از طریق تماس با مواد غذایی، اسید تولید میکنند که میتواند دندانها را تخریب کند.
تقویت لثهها:
مسواک زدن باعث تقویت لثهها و افزایش جریان خون در این منطقه میشود. این میتواند به بهبود سلامت لثهها و کاهش عوارض مربوط به لثه نیز کمک کند.
ایجاد عادت صحیح:
با شروع مسواک زدن از سنین پیشدبستانی، کودکان میتوانند عادت صحیح مراقبت از دندانها را تشکیل دهند. این عادت، آنها را تا سالهای بزرگسالی همراه خواهد بود و به آنها کمک میکند تا دندانهای سالم و قوی داشته باشند.
استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید:
استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید، هنگام مسواک زدن، میتواند به تقویت و حفظ لایه مینای دندانها و جلوگیری از پوسیدگی کمک کند.
چه مسواکی برای مسواک زدن کودکان مناسب است؟
برای مسواک زدن کودکان، بهتر است از مسواکهایی استفاده کنید که به سن و نیازهای آنها مناسب باشند. در ادامه، معیارهایی را که باید در انتخاب مسواک مناسب برای کودکان در نظر بگیرید، بررسی میکنیم:
سایز سر مسواک:
برای کودکان، مسواک با سر کوچکتر و مناسب با اندازه دهان آنها مناسب است. این امر به آنها کمک میکند تا به راحتی دسترسی به تمامی نقاط دندانها داشته باشند. سر مسواک باید بتواند به طور دقیق دندانهای جلو و عقب را تمیز کند.
سختی موهای مسواک:
برای کودکان، مسواک با موهای نرم تر مورد توصیه است. این موها به لطفی بیشتر در تمیز کردن دندانها و لثهها کمک میکنند و احتمال آسیب دیدن آنها را کاهش میدهند.
دسته مسواک:
دسته مسواک باید از جنسی باشد که به کودکان راحتی لازم را در نگه داشتن آن بدهد. دستههایی با طراحی خاص برای کودکان وجود دارند که قابلیت گرفتن در دست کوچک آنها را فراهم میکنند.
طرح و رنگبندی:
مسواکهایی با طرحها و رنگهای جذاب برای کودکان علاقهمند کنندهتر هستند و میتوانند فرایند مسواک زدن را برای آنها جذابتر کنند. این میتواند به ایجاد عادت مسواک زدن در کودک کمک کند.
سخن پایانی
به طور کلی، برای کاهش پوسیدگی دندانها در کودکان، مهم است که مسواک زدن را به صورت منظم و درست آموزش داده و نظارت کنید. همچنین، برنامه روزانه مراقبت از دهان را با مراجعه به پزشک دندانپزشکی هماهنگ کنید تا بهترین راهکارها و راهنماییهای خاص برای کودکتان دریافت کنید. همچنین، مهم است که به منتظمی مسواک زدن دندانهای کودکان توجه کنید و آنها را به صورت روزانه و حداقل دو بار در روز (صبح و شب قبل از خواب) مسواک بزنید.